GUNILLA LUIGA
Textilkonstnär

 

 

 

Konsten får mig att se djupare, att uppleva, skapa och förnya.
Skapandet är ett sätt att fly verkligheten men samtidigt hålla den kvar.
Jag inspireras av den stilla vattenytan som krusas av vinden,
av stenarna som solar sig på stranden……

Jag får en idé och så bygger jag upp en skapande process kring den. Det blir så småningom ett konstverk. Bildskapandet och skrivandet går inte sällan hand i hand.
Förutom andra konstnärer både målare och textilare så har poesin i synnerhet och litteraturen i allmänhet varit en viktig inspirationskälla.Maria Wine är en poet som inspirerat till många textila bilder och gemensamma utställningar.

Det känns viktigt att ge sig ut och upptäcka något annorlunda. För mig är Asien just nu ett sådant område. Jag återvänder gärna till samma platser och hämtar nya intryck. Samma platser vid olika tidpunkter på året och vid olika tider i mitt liv. Det känns viktigt att aldrig stanna upp och stannar jag får det inte bli alltför länge.

Jag har en idé men nästan aldrig en skiss. Ofta är det materialet som gör jobbet.
Formen har en stor betydelse men det allra roligaste är att jobba med färger.
Jag strävar inte att hitta en särskild stil. Det är konserverande för kreativiteten. Det är ett självändamål att vara otrogen mot sin egen stil. Varje bild kräver sitt eget uttryck.

Det finns ofta något emotionellt i det jag gör, mitt behov av närheten till havet, stranden och stenarna. Men det är väl också överraskningarna, nya fascinerande synintryck och känsloupplevelser som gör att jag kommer någon vart. Jag arbetar ofta med fler bilder samtidigt och så växer det fram motiv hela tiden.

 

 

 

Gunilla Luiga © 2011

www.gunillaluiga.se